mapa Piriho Reise

"Mapu, jako je tato, nemá nyní nikdo." Piri Reis, 1513

Píše se rok 1513 a istanbulský admirál Piri Reis dokončuje svůj soubor map světa. Na tom samotném by nebylo až tak nic zvláštního, ale mapa zhotovená na gazelí kůži znázorňuje místa, jež v té době ještě zdaleka nebyla známa a pozici světadílů, v níž se nacházeli před více jak 15 000 lety.

Reisův soubor je složen z několika map. Nejpozoruhodnější je však ta část, která znázorňuje Afriku, Severní a především Jižní Ameriku. Co se týče Severní Ameriky a Karibiku, vycházel Reis dle svých slov z map Kryštofa Kolumba. To je možné, nikdy však nebyly nalezeny žádné Kolumbovy mapy.

Badatelé Mallery a Walters roku 1954 zjistli, že na mapě odpovídá vzdálenost pobřeží Starého a Nového světa (Evropy od amerického kontinentu). Udivila je také poloha Azorských a Kanárských ostrovů a přesně zanesené obrysy Severní i Jižní Ameriky tak, jak je známe dnes. Nejvíce je však překvapilo zakreslení Antarktidy. V té době nikdo nemohl přesně znát její polohu, navíc byla objevena až v roce 1818!

Reis Antarktidu znázornil se všemi ostrůvky v okolí, se všemi vrcholy na pevnině i pevninský most mezi Ohňovou zemí a ledovým kontinentem, což po milimetrovém zkoumání pomocí sonarů a infračervených leteckých snímků vědci potvrdili. Dnes je toto vše však zaneseno ledem a naposledy bylo možné bez moderní techniky zpozorovat tato místa před 11 tisíci lety, tedy před koncem doby ledové. Profesor Chrales H. Hapgood sice tvrdí, že daná oblast nebyla zcela zaledněna ještě před 6 tisíci lety, kdy tudy protékaly řeky, což je vědecky podloženo, ovšem i tak - kdo v té době mohl umět přesně určit zeměpisnou délku? Evropané se to totiž naučili až v 18. století.

Tato část mapy obsahuje údaje, které se podařilo zjistit až společným úsilím Norů, Švédů a Britů v letech 1949 a 1952 pomocí seismických sond. Kdo a jak mohl tyto údaje zachytit bez této pomoci? Bez pomoci pouhého leteckého snímkování. Někteří vědci tvrdí, že mapa vypadá, jakoby byla zachycena satelitem obíhajícím po geostacionární dráze nad Egyptem. Když kartografové přenesli Reisovu mapu na glóbus, ostrůvky a pobřeží přesně odpovídají a celá mapa dokonale pasuje fotografování nad Káhirou (viz obr. dole).

Otázkou však zůstává, jak daná mapa vznikla. Dost pravděpodobně Piri Reis vycházel z podkladových materiálů mnohem starších. Pokud by původní materiál měl být více jak 6 tisíc let starý, která civilizace mohla být na takové úrovni nejen kartografické vyspělosti, dva tisíce let dříve před známou mezopotámskou civilizací, jež je považována za jednu z prvně vyspělých.

Někteří tvrdí, že daný materiál mohl předat lidstvu návštěvník z kosmu, možná je to jeden z důkazů paralelního vesmíru a cestování časem. První je však pravděpodobnější...

Na závěr jen komentář k některým fotografiím. Na prvním snímku nahoře je Piri Reis, na druhém mapa Evropy z daného souboru, dále zde: 1. nejdiskutovanější část souboru, mapa znázorňující Jižní Ameriku a Antarktidu, povšimněte si především ostrůvků - můžete vzít atlas a porovnávat; 2. zobrazení Reisovy mapy při snímkování nad Káhirou a 3. porovnání přesnosti západního pobřeží Jižní Ameriky a Karibiku. Pro větší zobrazení stačí kliknout na fotografii.
















zdroje: Erich von Däniken - Znamení z vesmíru; www.myty.info
fotografie: en.wikipedia.org, www.kafamizagore.com, www.34tr.com