Olgoj Chorchoj

Bájný mongolský písčitý červ, jenž je schopen zabít člověka pouhým dotekem.

Popis: přibližně 0,5 m dlouhý, tvarem připomíná jitrnici, šedožlutá barva, při útoku se změní do modrofialova až modra

Výskyt: poušť Gobi, Rusko; cca 150km jihovýchodně od oblasti zvané Chaldzandzach

Dle vyprávění badatelské expedice vedené paleontologem Jefremovem útočí tak, že se stočí do klubíčka, následně vztyčí přední část těla, změní barvu a oběť záhadným způsobem usmrtí. Dva vědce této výpravy zabil údajně na vzdálenost 4 metrů.

Existují zatím dvě teorie, těžko říci, zda pravdivé, jakým způsobem zabíjí. Jedna tvrdí, že je červ schopen ve svém těle generovat elektrický proud, jenž se stane oběti osudným. Druhá pak, že má ve svém těle jakousi bublinu, v níž z látek přijmutých z potravy vytváří jed. Tak jedovatý, že stačí pouhý kontakt s pokožkou a do několika vteřin je po vás. Zatím nebyl popsán žádný tak prudký jed, který by byl podobného schopen a co se týče první teorie, je méně pravděpodobná z důvodu nevodivosti vzduchu a země.

Bádáním po jeho existenci je známý český vědec Ivan Mackerle. Zatím se nepodařilo červa chytit ani podat přesnější vědeckou zprávu, Mongolové jsou o jeho existenci velmi silně přesvědčeni. Považují jej za nadpřirozenou bytost, jejíž jméno se obávají i vyslovit.











Odkazy:

Olgoj Chorchoj - střevo plné krve
Olgoj Chorchoj
Ivan Mackerle - Olgoj Chorchoj